Nye bøger i LGBT+ Biblioteket

Nye bøger i 2019

LGBT+ Biblioteket præsenterer her 39 af de nye bøger, som i 2019 var med til at ajourføre og udbygge bibliotekets bogsamling. Det drejer sig om 20 skønlitterære bøger, syv biografier og 12 værker fra faglitteraturens brede område. De fleste er udgivelser fra 2019 og 2018, enkelte fra tidligere år.

Der er romaner af blandt andre Eva Tind, Tomas Lagermand Lundme og Nikolaj Tange Lange, noveller af Jonas Eika og Mark Liebst, digte af Audre Lorde, biografier om Silas Holst og Preben Kristensen, breve til og fra Astrid Lindgren og fagbøger både om ‘Ret til kærlighed’ og om den organiserede bekæmpelse af denne ret – fra voldtægter i Jamaica til religiøse kampagner overalt i Europa.

Det er lidt færre nye bøger end de foregående år, og det hænger naturligvis sammen med, at biblioteket var delvis i dvale eller helt bogstaveligt i flyttekasser i adskillige måneder i forbindelse med flytningen fra Nygade til Vestergade.

Til gengæld var 2019 også året, hvor en del af det materiale, der med 12 års pladsmangel har været gemt væk på et fjernlager, nu er blevet registreret og kommet op på hylderne i det nyindrettede bibliotek. Det er du velkommen til at besøge og bruge hver tirsdag kl. 16-19.

Se listen over de nye bøger her: Nyt i LGBT+ Biblioteket 2019

Nye bøger i 2018

I 2018 udvidede LGBT Biblioteket sin samling med 105 titler, og det blev dermed et helt usædvanlig frugtbart år.

Af de mange nye bøger er 26 biografier, 20 i kategorien anden faglitteratur og 59 skønlitterære bøger – heraf er de 25 er af danske forfattere, 21 er udenlandske i dansk oversættelse, og 13 er på engelsk. Blandt de nye bøger er rigtig mange ungdomsbøger, og en pæn del af dem er af danske forfattere.

LGBT Biblioteket har udvalgt 60 af årets boghøst til denne oversigt. Der er skønlitteratur af forfattere som Bjørn Rasmussen, Leonora Christina Skov, Thomas Korsgaard, Tomas Lagermand Lundme, William S. Burroughs og Péter Nádas. Biografier om blandt andre Abdel Aziz Mahmoud med mor, den danske markis Marcel de Sade, Oscar Wilde og tennisstjernerne Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl. Og blandt flere markante fagbøger kan biblioteket naturligvis byde på Mads Ananda Lodahls seneste udspil: Upassende opførsel – 100.000 ord mod den Heteroseksuelle Verdensorden.

Med en kort præsentation af hver af de 60 bøger hjælper biblioteket dig med at vælge. Se listen over de nye bøger her: Nyt i LGBT Biblioteket 2018

Nye bøger i 2017

I 2017 lykkedes det LGBT Biblioteket at indlemme 39 bøger i samlingen, så den nu omfatter næsten 4.500 titler.

Maria Gerhardts sidste bog, Transfervindue, er en af de mange nye bøger, som biblioteket udvidede sin bogsamling med. Så definitivt trist hendes sidste, idet hun døde, få dage efter at bogen var udkommet i marts 2017.

Det er ikke mindst de danske forfattere, biblioteket holder vågent øje med, og de havde mange gode ting at byde på.  Fra 21-årige Thomas Korsgaards debut om en opvækst som homoseksuel dreng langt ude på landet over Kristina Nya Glaffeys fortsatte beretning om det lesbiske københavnerpar Mor og Busser, som skilles og altså ikke er et par mere, til nye bidrag fra garvede forfattere som Niels Lyngsø, Arne Ziebell Olsen og Tomas Lagermand Lundme.

Biblioteket kan også byde på nye biografier om homoseksuelle kendisser som Hans Pilgaard, Uffe Elbæk og Jim Lyngvild og den første bog om guldaldermaleren Ditlev Blunck, som i 1840 blev udvist af Danmark, fordi han var homoseksuel.

Med en kort præsentation af hver af de cirka 40 bøger hjælper biblioteket dig med at vælge. Se listen over de nye bøger her: Nyt i LGBT Biblioteket 2017

Nye bøger i 2015

I 1980’erne, da hiv og aids dukkede op i Danmark, og ingen vidste, hvad vennerne blev syge og døde af, påtog den unge læge Jan Fouchard sig den vigtige opgave at indsamle og formidle den viden, han kunne finde frem til. Hans navn er knyttet til mange af de bøger, som i de år udkom om den frygtede sygdom, af nogle kaldt bøssepesten, og talrige artikler om emnet bl.a. i Panbladet. Nu, 30 år senere, er Jan Fouchard sprunget ud som romanforfatter med bogen “Den røde jord” om nogle danske lægestuderendes faglige og sociale udfordringer på en sundhedsklinik i et isoleret lokalsamfund i Amazonjunglen i Peru.

”Den røde jord” er en af de mange nye bøger, som LGBT Biblioteket har øget sin bogsamling med i 2015.

I fiktionens verden er der foruden i Peru f.eks. mulighed for at følge LGBT-personer på Amager med Tomas Lagermand Lundme, i Aarhus med Stine Pilgaard, i Stockholm med Jonas Gardell, i Grønland med Niviaq Korneliussen, i Sherwoodskoven med Minna Winsløw, på franske skipister med den glade debutant Heidi Munch og i Japan med Shimura Takakao.

Eller hvad med biografier om Rufus Gifford, Astrid Lindgren, Gustav og Ole Henriksen?

Nye fagbøger dækker emner som nydanske LGBT-personer, juridisk kønsskifte, digteren Morti Vizki, rettigheder i Afrika, moral i Danmark og beskrivelser af, at bøger for mere end 100 år siden godt kunne handle om homoseksuelle personer, hvis bare de var ulykkelige og døde til slut.

Med en kort præsentation af hver af de cirka 50 bøger hjælper biblioteket dig med at vælge. Se listen over de nye bøger her: Nyt i biblioteket 2015

Nye bøger i 2014

I 25-året for loven om registreret partnerskab er Bjarne Henrik Lundis’ jubilæumsbog ”Partnerskab. Historien om homoægteskaber” naturligvis en af de mange nye bøger, som LGBT Biblioteket har udbygget bogsamlingen med i 2014.

Her er der fokus på Danmark, som var først med det registrerede partnerskab, men biblioteket kan også byde på nye bøger om lgbt i Grønland, i Bangladesh, Sydafrika og Jordan og om at være ældre lgbt-person i Norden.

To bemærkelsesværdige bøger er den flotte fotobog ”Livsbilleder” om Herman Bang og Københavns Universitets festskrift til homoforskeren Henning Bech, ”Byen og blikkets lyst”.

Hvis du er til romaner, krimier, noveller, digte og biografier, er der rigtig meget godt at vælge imellem af forfattere som Jonas Gardell, Bjørn Rasmussen, Kristina Nya Glaffey, Mario Vargas Llosa, Maria Gerhardt, Tomas Lagermand Lundme og mange flere.

Med en kort præsentation af hver af de cirka 50 bøger hjælper biblioteket dig med at vælge. Se listen over alle de nye bøger her: Nyt i LGBT Biblioteket 2014

Nye bøger i 2013

Sidste sommer fremhævede Tomas Lagermand Lundme LGBT Bibliotekets ”store, givende arkiver om en kultur, der både er dig og mig”. I årets løb har biblioteket sørget for, at nutiden er en del af denne kultur med de nyeste homo-, bi- og transbøger på hylderne.

Blandt de nye romaner er naturligvis nylig afdøde Knud Heickendorffs tredje bog, ”Gedser by Night”.

Er du til krimier med homo-tema, byder Carsten Nagel på ”Aqua Mortis” og Kim Marthedal på ”Lig og laurbær”.

Bjorn Dotzauers otte digtsamlinger fortæller om ensomheden og om at blive kysset og møde kærligheden.

Nye transbøger spænder fra Alex Zichaus vrede og fortvivlelse i ”Ubehagets soundtrack” og Martin Ekmans medrivende tegnede historie ”Ikke at være en pige” til Maria Haanings selvbiografi ”Ham & mig”

Fordyb dig i samfundets syn på homoseksuelle i Michael Nebelings ph.d. ”Over the Rainbow” eller læs om 24 LGBT-personer i Bjarne Henrik Lundis’ ”Det er kærligt ment”.

Se listen over alle de nye bøger her: Nye bøger i LGBT Biblioteket 2013