Vedr. afsløring af Eigil Axgils deltagelse på tysk side i Anden Verdenskrig

En ny biografi om Axel Axgil, bøsseikonet, rettighedsforkæmperen og grundlæggeren af Kredsen af 1948 (det nuværende LGBT Danmark) er i dag udkommet under titlen ”Axel Axgil – Kampen for Kærligheden”.

I bogen fortæller Axel Axgil for første gang om sin mand Eigils aktive deltagelse i den tyske hær under Anden Verdenskrig. Der er rejst kritik i forhold til om man fortsat kan hylde en mand, hvis partner har deltaget aktivt i et regime, som blandt meget andet ondt også kæmpede imod os som i dag betegnes lgbt’er (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner).

Vi tre foreninger tager skarpt afstand fra nazismen. Det giver dog ikke mening at bebrejde Axel for hvad Eigil gjorde, før de mødtes. Det var Axel der i 1948, to år før han mødte Eigil 1950, skabte grundlaget for den bevægelse i Skandinavien som kræver menneskerettigheder for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner, og som har opnået resultater, selvom der er meget at kæmpe for endnu.

AXGIL er også navnet på de priser som årligt uddeles i februar af Copenhagen Gay and Lesbian chamber of commerce (CGLcc) til ære for den enorme indsats og betydning, Axel Axgil har haft som aktiv forkæmper i mere end 50 år.

”CGLcc, Pan Idræt og LGBT Danmark vil i den nærmeste fremtid indgå i dialog med alle vores medlemmer om hvordan vi sikrer at der stadig står respekt om prisen.” Udtaler formand for CGLcc, Martin Andresen.

Copenhagen Gay and Lesbian chamber of commerce er arrangør af prisuddelingsfesten AXGIL. LGBT Danmark og Pan Idræt, de to største lgbt-organisationer i Danmark, er medsponsorer af AXGIL-priserne.

Yderligere spørgsmål kan stilles til:

martin(at)advokatandresen.dk
Martin Andresen
Formand
Copenhagen Gay and Lesbian chamber of commerce
www.cglcc.dk

paul(at)panidraet.dk
Paul Brummitt
Formand
Pan Idræt
www.panidraet.dk

vivi(at)lgbt.dk
Vivi Jelstrup
Forperson
LGBT Danmark
www.lgbt.dk