Udenrigsministeriet øger støtten til LGBT Danmarks arbejde i Tunesien

Tunesisk straffelov forbyder sodomi, altså analsex mellem mænd, og sex mellem kvinder. Og når myndighederne skal bevise, at en tilbageholdt er en homoseksuel mand, gennemfører de en anal-test, som er meget smertefuld og grænseoverskridende. Og så er der også lov 226bis om ordentlig adfærd, som bruges til at arrestere transpersoner.

”Lovene er med til at legitimere og institutionalisere homofobi og transfobi i samfundet. Nogle taxaer og restauranter har skilte, hvor der står, at LGBT-personer ikke er velkomne. Når LGBT-personer bliver overfaldet, er det umuligt at klage, for så bliver ofrene arresteret for at være LGBT. Også i sundhedssektoren er hiv-personer stigmatiserede. Selvom de ifølge loven har ret til behandling, bliver de smidt ud af og får dermed ikke den behandling, de har krav på, ” siger Abir Boukornine, projektleder i LGBT Danmark.

Fem år for LGBT-rettigheder
LGBT Danmark har fået økonomisk støtte fra Det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram (tidl. Det Arabiske initiativ) til en femårig indsats for LGBT-rettigheder i Tunesien. Den danske regering tog i 2003 initiativ til at understøtte reform- og demokratiseringsprocesser i Mellemøsten og Nordafrika (MENA-regionen) og samtidig at styrke dialogen med den arabiske verden gennem dansk-arabiske partnerskaber. Organisation Kvinfo har et program, som har til formål at styrke ligestillingen og kvinders rettigheder og ad den vej en demokratisk udvikling i regionen. Og det er under denne paraply, at LGBT Danmarks viden om, hvordan man styrker lokale aktivister, fællesskaber og organisationer kommer til sin ret.

Styrker lokale organisationer
Projektet i Tunesien går på to ben. For det første arbejder LGBT Danmark for at styrke de lokale organisationer, så de kan fungere organisatorisk. Alt fra projektledelse til økonomistyring og organisering får de input til. LGBT Danmark samarbejder med Mawjoudin, der arbejder med seksuelle og reproduktive rettigheder. Mawjoudin, som betyder ’vi eksisterer’, støtter blandt andet i sager, hvor LGBT-personer er blevet arresteret af politiet. Oven i det forsøger den tunesiske organisation også at ændre lovgivningen i landet. Men selvom om den nye tunesiske forfatning beskytter minoriteter, er det stadig meget usikkert at arbejde for LGBT-rettigheder. Organisationerne går også delvist stille med dørene over for dele af pressen, da ikke alle medier er upolitiske i deres tilgang.

”LGBT-organisationer kan fungere i Tunesien, men skal passe på, hvor åbne de er over for regeringen og pressen. Selvom de ikke skjuler, at de beskæftiger sig med LGBT-rettigheder, så deltager de for eksempel ikke i TV,” forklarer Abir Boukornine.

Sikre rum for LGBT’er
Den anden del af projektet går ud på, at styrke folks selvværd gennem uddannelse, om hvad det vil sige at være LGBT. Projektet giver dem mulighed for at møde andre som dem, så de ikke føler sig helt alene.

”Vi støtter også Mawjoudins projekt om at skabe sikre rum for LGBT-personer. Der er en biografklub og et socialt netværk, hvor folk kan mødes. Det minder meget om LGBT Danmarks kontor i København. Næste skridt bliver at uddanne rådgivere, som kan støtte folk, der er LGBT,” fortæller Abir Boukornine.