Tunesiske LGBT’ere får hjælp fra Danmark

I hovedparten af landene på det afrikanske kontinent er det strafbart at være homoseksuel. Det gælder også i Tunesien, som ellers er et af de mere progressive af de lande for så vidt angår demokrati og menneskerettigheder efter det arabiske forår. På trods af demokratiseringsprocessen i Tunesien, er det stadigvæk forbudt at have sex med en af samme køn. Bliver man dømt er straffen op til 3 års fængsel og en bøde på cirka 4000 kroner. Transkønnede bliver derudover diskrimineret på baggrund af akhlek hamida-loven, som betyder loven om god opførsel. Hertil kommer generel afpresning, tortur og hadforbrydelser fra samfundet.

LGBT Danmark har netop modtaget 300.000 kroner fra det arabiske initiativ til at indlede et pilotprojekt med den i 2014 etablerede LGBT-organisationen Mawjoudin (vi eksisterer). Pengene fra det arabiske initiativ skal gå til en afprøvning af empowerment-projektet LILO, som LGBT Danmark allerede kører med succes i Tanzania.

LILO er kort for looking in, looking out og består af undervisning af trænere og efterfølgende workshops med LGBTI-personer, hvor man undersøger kønsidentitet og seksualitet. Deltagerne ser tilbage på livet, som det var (looking back), hvordan det føles indvendigt (looking in), hvad der sker i verden omkring dem (looking outwards), og hvordan de kan bevæge sig sikkert og positivt videre i livet (looking forward). Workshoppen har til formål at tale om følelser, behov og lyster og på baggrund af disse hjælpe deltageren til at træffe valg og lægge planer for deres videre liv.