Om TRANSIT

Samtalegrupper for personer med overvejelser om deres kønsidentitet

Nu starter TRANSIT som pilot-forløb i Århus. Hvis du, eller nogen du kender, er mellem 15-30 år, transkønnet, non-binær, kønsdivers eller questioning og har lyst til at deltage på det første hold i Århus i efteråret 2020, så skriv en mail til projektlederen på [email protected]. Læs mere om TRANSIT nedenfor.


Hvad er TRANSIT, og hvem er det for?

TRANSIT er en samtalegruppe for dig, som har overvejelser omkring din kønsidentitet og/eller dit kønsudtryk. Gruppeforløbet er tiltænkt personer der:

 • Gør sig nogle overvejelser omkring sin kønsidentitet og oplever at sit tildelte køn måske ikke føles rigtigt, eller at det ikke føles rigtigt hele tiden.
 • Måske overvejer, om de er transkønnet og/eller har en anden ikke-normativ kønsidentitet, end ”mand” eller ”kvinde,” og gerne vil tale med andre om hvordan de oplever deres køn og de udfordringer der kan opstå når man ikke har en normativ kønsidentitet.
 • Måske har gjort sig nogle overvejelser om, hvordan de føler at deres krop og kønsidentitet taler sammen og/eller hvordan de gerne vil opleve sig selv og ses af andre.
 • Måske gør sig nogle tanker omkring sin krop og hvordan de har det med den. Det er på ingen måde et krav, at man skal have lyst til eller har planer om at ændre på sin krop for at være en del af gruppen. Men måske de gerne vil tale med andre om det.
 • Måske har du lyst til at prøve at blive kaldt et andet navn eller anvende et andet pronomen. I et gruppeforløb er der mulighed for at afprøve forskellige pronominer, kønsudtryk og navne fra gang til gang og mærke efter hvad der føles rigtig for dig.

Måske synes du, det er svært at tale med andre om disse ting, eller oplever, at de har svært ved at forstå, hvordan du har det, og se dig.
Måske har du nogle andre oplevelser af kønsidentitet, transkønnethed eller non-binaritet, som du har brug for at dele og tænke over på nye måder.
Eller det kan være, du bare har lyst til at lære andre at kende, der har nogle erfaringer, der ligner dine, som du kan tale og lave ting sammen med.

I TRANSIT er det ligegyldigt om du lige er begyndt at tænke over dit kønsudtryk og/eller din kønsidentitet eller føler dig langt i dine personlige overvejelser. En TRANSIT-gruppe tilbyder dig et rum, hvor du kan vende dine tanker med andre og høre mere om, hvad de tænker.

Forskellen på TRANSIT og Transgruppen?

LGBT Danmark har både TRANSIT-grupper og en gruppe for transpersoner, der hedder Transgruppen. Den væsentligste forskel på de to grupper er disse:

 • TRANSIT er et program på 8 møder, hvor hvert møde har et tema, og der er højst 8 personer med i en gruppe. Man skal tilmelde sig og helst komme til alle møderne. Dette er for, at man kan komme til at få et helt fortroligt og trygt rum og lære de andre godt at kende.
 • Møderne i Transgruppen har ikke noget bestemt tema, og der er heller ikke nogen begrænsning på hvor mange, der kan komme til et møde. I Transgruppen kan man komme og være med, når man vil og behøver hverken at tilmelde sig eller melde afbud til et møde.

Om det passer bedst til dig at gå i den ene eller den anden gruppe, ved du nok bedst selv. Hvis du aldrig har mødt nogle andre trans- eller non-binære personer før, eller kun kender meget få og ikke er del af nogen større grupper eller netværk, kan TRANSIT være et rigtig godt sted at starte. Det er sjældent, at der er nogen i TRANSIT-grupperne, der kender hinanden i forvejen. Så hvis du gerne vil starte stille og roligt med at lære nogle andre at kende og/eller få noget mere at vide om forskellige ting ved det at være transkønnet og non-binær, er TRANSIT nok gruppen for dig.

Du er velkommen til at deltage i TRANSIT uafhængigt om du er med i andre transgrupper, transmiljøer, eller deltager i andre aktiviteter for transpersoner og/eller non-binære personer.

Hvad taler man om i en TRANSIT-gruppe?

TRANSIT har forskellige planlagte temaer, og vi tale bl.a. om;

 • Ord og begreber om køn og identiteter.
 • At være i sin egen krop.
 • ’Coping’ strategier.
 • Ønsker og drømme for fremtiden.

Men det vigtigste er, at der bliver talt om det, gruppen har brug for at få vendt.

Grupper for 15-24-årige og for 25+-årige

Der kan være nogle væsentlige forskelle på, hvad for nogle ting man skal forholde sig til som transkønnet eller non-binær alt efter, hvor gammel man er.

Hvis man er ung, bor man måske hjemme hos sine forældre, går i skole eller er under uddannelse, mens man måske har afsluttet uddannelse, arbejder og bor for sig selv, i kollektiv eller sammen med andre, som man selv har lavet en familie med, hvis man er over 25 år.

Uanset hvad, oplever mange, at deres erfaringer og udfordringer samt de måder, andre ser dem på, kan være noget forskellige, når man er ung eller voksen. Derfor er TRANSIT-grupperne delt op i grupper for dem, som er 15-24-årige, og for dem, som er 25 år og ældre.

TRANSIT-grupperne ledes af to gruppeledere, der har erfaring med at være transkønnet/non-binær og som har fokus på at skabe en tryg ramme omkring deltagerne i gruppen. Alle gruppeledere har gennemgået et oplæringsforløb i TRANSIT.

Det praktiske

Det er gratis at deltage i et TRANSIT.

Der afholdes tre TRANSIT-hold i København om året og to i Aarhus.

TRANSIT-forløb i 2021

København:
– 1 gruppe for 15-24-årige med start i foråret
– 1 gruppe for 25+-årige med start i sensommeren
– 1 gruppe for 15-24-årige med start omkring uge 42

Århus:
– 1 (igangværende) gruppe for 25+-årige med (genop)start efter nytår
– 1 gruppe for 15-24-årige med start i foråret

TRANSIT holder sommerferie tilsvarende skolernes sommerferie, men vi besvarer mails om deltagelse.

I 2021 kommer TRANSIT også til at starte et forløb op i Aalborg. For mere information eller for at blive skrevet på ventelisten – skriv til [email protected]

Hvis du vil, kan du komme anonymt i gruppen, og du behøver kun at opgive det navn, du gerne vil kaldes, og din alder for at være med. Der er tavshedspligt for gruppeledere og deltagere om, hvad der bliver talt om i gruppen, og du deler kun de ting, som du har lyst til, med de andre.

Hvis du ikke bor i Københavnsområdet og gerne vil have TRANSIT til den del af landet, hvor du bor, så kontakt projektmedarbejder Alex L. Delamare (se mail nedenfor).

Hvordan tilmelder jeg mig

!OBS – alle hold i København frem til 2022 er booket. Der er dog stadig plads på ungeholdet i Aarhus og det forekommende hold i Aalborg. Hold øje med hjemmesiden og vores sociale medier, når der oprettes nye hold. Se også andre tilbud om køn og kønsidentitet her.

Send en mail med dit navn, din alder, og også gerne et par ord om, hvorfor du gerne vil deltage i en TRANSIT-samtalegruppe. Angiv også hvilken periode, du gerne vil gå i en TRANSIT-gruppe.

Mailen sendes til den TRANSIT mail, der matcher med den by du ønsker at gå i TRANSIT i: [email protected],[email protected] eller [email protected]. Skriv ”Samtalegruppe” i emnefeltet.