To – forskellige – homofobiudslag i Østeuropa

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL): Dagens begivenheder i Riga og Moskva viser, at der er lang vej endnu før lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner har samme fundamentale rettigheder som andre borgere.

I Riga – Letlands hovedstad – har der i dag været afholdt en Baltisk Pride med støtte fra mange nabolande, herunder Danmark, hvor både Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL), Dansk Amnesty og danske politikere var med.

Paraden blev afholdt – men det var ikke uden vanskeligheder. Et flertal i byrådet gennemtrumfede et forbud mod priden i forgårs – selvom et forbud er ulovligt efter lettisk lov. En domstol omgjorde da også forbuddet i går – og priden blev gennemført under politibeskyttelse.

Men sagen viser, at selv om Letland er medlem af både EU og Europarådet og dermed forpligtet til at følge den europæiske menneskerettighedskonvention og har forbud mod diskrimination, så afholder det ikke politikere fra at ville forbyde en lovlig demonstration.

”Der er desværre langt fra lovgivning til ægte ligestilling. Og der er et klart behov for, at EU – og vi alle – holder et nøje øje med, om lovgivningen overholdes – og griber ind, når det ikke sker,” siger Steffen Jensen, International talsperson for LBL, og føjer til, at det er meget glædeligt, at den danske udenrigsminister i går så klart tog afstand fra forsøget på at forbyde priden.

Det gode ved historien er, at det lettiske retssystem viste sig at fungere, og det lettiske politi beskyttede priden mod dem, der ville angribe den.

Værre er det gået i Moskva, hvor politiet igen i år brutalt stoppede en lille fredelig demonstration for ligestilling af homoseksuelle. Byens legendariske homofobiske borgmester har forbudt demonstrationen, hvilke er i klar modstrid med menneskerettighedskonventionens bestemmelser om forsamlingsfrihed som én af de fundamentale menneskerettigheder.

Her griber domstole endsige regeringen ikke ind mod lokale lovovertrædelser – så man må spørge sig selv, om det ikke er på tide at se på, om Rusland overhovedet er værdig til at være medlem af Europarådet – når landet gang på gang tillader brud på de basale menneskerettigheder.

”Det er på tide, at det internationale samfund forholder sig til disse overgreb, og også her kunne den danske regering vise vejen ved at tage sagen op,” slutter Steffen Jensen.

By: Steffen Jensen, International afd.