Tale ved demonstration for transpersoners ret til egen krop

Tale af Sebastian Svegaard fremført ved demonstrationen på Christiansborg Slotsplads, 23. oktober 2014:

“Kære Alle.

Tak for fremmødet – I ser skønne ud. Også stor tak til arrangørerne – det er for sejt, det I har gjort her!

Det er lidt sært at stå her. Vi var lige nået så langt. Men diverse magthavere er vist i en “den ene hånd ved ikke, hvad den anden gør” situation. Fra LGBT Danmarks side er vi meget skuffede over udviklingen og tonerne fra Sundhedsstyrelsen – da især set i lyset af den gode process omkring det juridiske kønsskifte. En af verdens bedste love – endnu da, det kan altid blive bedre – for juridisk kønsskifte. Og så et tilbageskridt for en allerede dårlig medicinsk situation lige bagefter.

Transkønnede udsættes pt. for unødvendig “behandling” og nægtes den behandling, de faktisk ønsker og har behov for. Den situation ser nu ud til at blive cementeret og dermed gjort sværere, end den allerede er. Det er vores mening – og den kæmper vi for – at transkønnede har ret til god, kompetent og tidssvarende behandling – præcis som enhver anden borger. Resten af Danmark har behandlingsgarantier, ret til frit læge- og sygehusvalg – men ikke transkønnede.

Det forslag, der foreligger til retningslinjer for behandling af transkønnede, er helt uacceptabelt. Så meget at da LGBT Danmark skulle bruge vores høringsret, gjorde vi noget usædvanligt. I stedet for at indsende ændringsforslag og kommentarer, som man sædvanligvis gør, indsendte vi i stedet et helt modforslag. Det gjorde vi af 2 grunde:

Primært for at signalere, at det fremlagte forslag var så dårligt, at vi ikke ville legitimere det, ved at få det til at se ud som om dele af det var acceptabelt. Men også for at vise, at det er muligt at lave et forslag, der i modsætningen til Sundhedsstyrelsens lever op til de internationale standarder for behandling af transkønnede.

Som et ekstra tiltag har vi udgivet en pjece henvendt til behandlere, så også de kan blive informeret om den kamp for behandling og rettigheder, vi fører her. Det gælder jo også lægernes ret til at behandle deres patienter! At fratage dem den ret, er ikke noget vi ellers ser i Danmark. Så send jeres læge et link – og gør både lægen og de transkønnede en tjeneste.

Og nu vi er ved lægers behandling… Uden anden sammenligning i øvrigt.

I disse dage tales der bl.a. om omskæring i Folketinget. I går kunne man læse Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne, udtale på TV2’s hjemmeside1, at – og jeg klipper naturligvis citater her, og vil opfordre til at man læser hendes indlæg selv – at “mennesker har en fundamental ret til egen krop” og at “vi må gribe i egen barm” når det handler om at tillade omskæring i Danmark, mens vi samtidig skælder ud på andre for deres overgreb på retten til egen krop. Mette Gjerskov er udviklingsordfører, næstformand for Socialdemokraternes folketingsgruppe, og medlem af noget, der hedder “Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder “. Det lyder jo som et godt initiativ – men de rettigheder gælder åbenbart ikke transkønnede danskere. Eller hvad? For slet ikke at tale om de interkønnede!

At både tale for ret til egen krop, og samtidig nægte andre samme ret, er et stjerneeksempel på det, jeg lagde ud med: den ene hånd, der ikke aner, hvad den anden laver. Det er enten det, eller også er der tale om eklatant hykleri. Så hvad siger I, kære regering og embedsværk: er I hyklere – eller bare forvirrede?

Uanset hvad, så er vi her for at hjælpe jer. Vi skal nok være der. Når I er i tvivl, når I ikke har opdaget, hvad den anden hånd laver. Vi er der for at holde de hænder, hvis det er det, I har brug for. Eller råbe jer op, hvis det er det, der skal til.

Vi kan se i dag – hver dag, hvis man kigger de rette steder – at vi er mange. Vores støtter er endnu flere. Og vi giver aldrig op!

Tak skal I have – og fortsat god kamp.”