Søren Laursens båltale

SLA_skt hans

“Så er vi her igen til LGBT Danmarks sankt Hans bål.

LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, afholder hvert år sankt Hans, og det gør vi fordi foreningen blev til i forbindelse med sankt Hans i 1948. Så i år bliver vi altså 66 år.
LGBT Danmark er en interesseorganisation. Vores interesse er bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners lige vilkår og lige muligheder. I vores eget liv. I vores familier. I Danmark. I Europa. I verden.

Vi fejrer i år 25-året for det registrerede partnerskab, det første af sin art i verden. Det blev vedtaget imod den siddende regering. Vi fejrer også 15-året for, at et barn kan have to juridiske forældre af samme køn, hvor Danmark igen var det første land til at indføre det. Her var det med regeringens støtte, men det var ikke et regeringsforslag. I 2006 fik vi endelig fjernet forbuddet mod assisteret reproduktion til lesbiske. Mod den siddende regering. Og i 2010 blev adgang til adoption gennemført – mod regeringen. Men så skete der noget: I 2011 kom en ny regering, som i sit regeringsgrundlag indsatte et LGBT-afsnit. Man ville se på ægteskab. Man ville se på børneloven. Man ville se på kønsskifte. Vi vidste ikke hvordan man ville udmønte programmet, men vi havde da selv vores mening om, hvordan det burde gøres.

Vi kan konstatere, at regeringen levede op til intentionen om at sætte seksuel orientering og kønsidentitet på den politiske lystavle. I 2012 fik vi den kønsneutrale ægteskabslov samt adgangen til kirkelig vielse. I 2013 fik vi verdens bedste børnelov for regnbuefamilier. Og i år harvi fået verdens bedste lov om juridisk kønsskifte, kun matchet af Argentina og Uruguay. Vi gik fra at være fodslæbere til at være frontløbere.

Kønsskifteloven er spektakulær. Nu er det op til den enkelte selv at definere sit køn, hvilket står i grel kontrast til i dag, hvor der forudsættes kastration. Væk med kastration. Væk med diagnose. Væk med udredning og ekspertvurdering. Nu er vi eksperter i vores eget liv, også på papiret.

Men det er altså først de sidste tre år, udviklingen på vores område har været regeringsbåret. Men uanset om regeringen har været for eller imod, så har vi været der. LGBT Danmark har år efter år efter år arbejdet målrettet for at få udviklet lovgivningen til det bedre. Og vi har sat betydelige aftryk.

Vi bor i et land, hvor det faktisk er muligt at interagere med det politiske system. Som helt uformuet interesseorganisation er det muligt at være i seriøs og direkte dialog med lovgiverne. Det eneste man har – og det eneste man har brug for – er sine argumenter.
Og her vil jeg gerne sige: Vi skal prise os lykkelige over at bo et sted i verden, hvor demokratiet faktisk er operationaliserbart.

Vi har lige valgt et nyt Europa-Parlament. Mange negativt indstillede parlamentarikere er blevet valgt, og vi har set væsentlige homo-, bi- og transfobiske udfald i Europa-Parlamentet og også fx i Eurparådets Parlamentariske Forsamling. Her er tale om demokratiske institutioner, som traditionelt har spillet en vigtig rolle for udviklingen af LGBT-rettigheder i Europa. Men netop disse bliver også kampplads for LGBT-slagsmål, der af mange ses som et vigtigt værdipolitisk område.

Det er ikke bare enkeltstående politikere med bizarre idéer, der er tale om. Det er mindre end tre uger siden Slovakiet – et EU-land – reviderede sin grundlov, så et ægteskab er defineret som en relation mellem en mand og en kvinde. Det skete med stemmerne 102 for og 18 imod. For pokker: Det er et hjørne af vores Europa. Det er en hel gal udvikling.

Og der er steder i verden, hvor situationen er endnu værre. Der er steder, hvor der er dødsstraf for at være homoseksuel, eller hvor straframmen er livsvarigt fængsel. LGBT Danmark har de seneste år også arbejdet i Afrika, nærmere bestemt i Tanzania. Her har vi arbejdet med networking og empowerment blandt lokale LGBT-organisationer. For os er det vigtigt at kunne spille en aktiv rolle for beskyttelsen af LGBT-rettigheder ude i verden, hvor der er behov for en indsats. Der findes forskellige strategier for, hvordan man understøtter en udvikling lokalt. Vores udgangspunkt er – ligesom herhjemme – en rettighedsbaseret tilgang.

Jeg er en heldig mand. Som forperson for LGBT Danmark har jeg det privilegium at stå i spidsen for en engageret flok aktivister. Vi leverer resultater i rå mængder både herhjemme og ude i verden. Det er jeg virkelig stolt af. Det er en fornøjelse, og den skal vi dele med hinanden: Bliv medlem, donér, bliv aktiv. Lad os sammen gøre den her planet til et bedre sted at være. Vi kan gøre det – det kan jeg sige helt uden blussel her på vores 66 års fødselsdag.”