Registrering af hate crimes halter – stadigvæk

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL) har gang på gang efterlyst fyldestgørende registrering af overfald på baggrund af seksuel orientering. Det er ikke svært at få politikere og myndigheder til at tage afstand fra disse hate crimes. Men det er svært at ændre ved, at der reelt sker meget lidt konkret på området.

Københavns Kommune gik foran i sommeren 2008 med anonym borgerregistrering på hjemmeside om diskrimination for alle baggrunde (www.registrerdiskrimination.kk.dk) En opgørelse to måneder senere viste en opsigtsvækkende overrepræsentation af hate crimes på baggrund af seksuel orientering, nærmere bestemt 51% af alle registreringer. LBL er endvidere jævnligt i kontakt med ofre, som søger rådgivning og et sted at indberette overfald som hate crime, da det angiveligt ofte opleves ikke at blive taget alvorligt ved henvendelse til politiet. LBL er således ikke i tvivl om, der er tale om et omfattende problem, der indtil videre lever en forholdsvis skjult tilværelse. Årsagen er især ufuldstændig registrering ved henvendelse til politiet.

Talsperson for hate crime, Kenneth Engberg, udtaler: ”Fyldestgørende registrering er et centralt middel for at få mere viden på området. Og viden er nødvendigt for at kvalificere strategier, der søger at komme problemerne med overfald til livs.” Kenneth Engberg fortsætter: ”Vi mener endvidere, politiet bør udfærdige klare retningslinjer for, hvordan en hate crime anmeldelse skal foretages til politiet og modtages af politiet. Er der ikke som udgangspunkt klarhed omkring, hvad man taler om, så nytter en teknisk bedre registrering ikke ret meget.”

LBL mener endvidere, at det danske politi burde lade sig inspirere af fx Englands og Skotlands politi, der i årevis har arbejdet målrettet med fremme af accept og åbenhed i politiet overfor seksuelle minoriteter. Især ved at opfordre homoseksuelle betjente til åbenhed i korpset. Forbundet, Gay Police Association, arbejder også med at styrke forholdet mellem politiet og LGBT-miljøet generelt. Et lignende dansk initiativ ville sandsynligvis også øge antallet af anmeldelser af hate crimes på baggrund af seksuel orientering.

For yderligere oplysninger kontakt Kenneth Engberg, [email protected]

By: Kristoffer Petterson