Regeringen bør ikke se passivt til…

ved EM i fodbold i Ukraine, når myndighederne dér ikke griber ind over for voldelige overfald på bøsser, lesbiske, biseksueller og transpersoner (LGBT-personer).

Den bør tværtimod benytte anledningen til at sætte fokus på LGBT rettigheder i landet, et land som oven i købet ønsker et tættere forhold til EU.

Det mener de to største organisationer i det danske LGBT miljø – LGBT Danmark og Pan Idræt København, som ser med stigende bekymring på udviklingen i Ukraine.

LGBT-personer i Ukraine bliver udsat for voldelige og verbale overgreb af en karakter, som vi har svært ved at forestille os i Danmark. For få uger siden gik der billeder verden rundt af konkrete overfald i Ukraine, og senest er det ukrainske parlament begyndt at behandle et lovforslag, der skal forbyde LGBT personer, at være sig selv i det offentlige rum.

Regeringen har som EU formand en stor mulighed for at påvirke den europæiske dagsorden. Europaparlamentet og Kommissionen har ved adskillige lejligheder forholdt sig til udviklingen på LGBT-området – også i lande uden for EU.  ”Det vil være at slå en åben dør ind, at tage et initiativ i denne sag,” siger Steffen Jensen, LGBT Danmarks internationale talsperson, ”det kunne evt. ske i samarbejde med det britiske formandskab for Europarådet – de har vist væsentlige mere proaktive takter på LGBT-området end det danske EU formandskab.”

Pan Idræt Københavns formand Paul Brummitt siger: ”Historien har vist os, at idræt ikke er en politikfri zone, og særligt internationale idrætsstævner spiller en betydelig rolle for legitimiteten for ledelsen af et land. Vores idrætsvenner i Ukraine bliver undertrykt – og vi forsøger selv via støtte til særlige hjælpeprogrammer at bedre situationen for disse udøvere. Men private initiativer er ikke nok når så alvorlige brud finder sted på grundlæggende rettigheder.”

LGBT Danmark (Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner) arbejder for bøssers, lesbiskes, biseksuelles og transpersoners politiske, sociale, kulturelle og arbejdsmarkedsmæssige ligestilling såvel nationalt som internationalt.

Pan Idræt København er idrætsforeningen i det københavnske LGBT-miljø. Udover at vi giver vores medlemmer mulighed for at dyrke idræt i et stærkt socialt fællesskab med ligesindede, så arbejder vi for at sikre mangfoldighed, lighed og inklusion i idrætten.

Kontakt: Steffen Jensen, steffen(at)lgbt.dk (LGBT Danmark) og Christian Bigom, christian(at)panidraet.dk (Pan Idræt)