Priden er slut, men det er kampen ikke

Så længe vi ikke kan vise vores kærlighed frit i det offentlige rum er kampen ikke vundet for LGBT+ personer.

Af Peder Holk Svendsen, forperson LGBT Danmark

Danmark bliver hyldet verden over som et paradis for LGBT-personer, men sandheden er, at alt for mange stadig ikke tør vise deres kærlighed offentligt af frygt for tilråb eller vold.

Hos LGBT Danmark får vi ofte henvendelser fra folk der har oplevet at blive råbt ad, spyttet på eller overfaldet af forbipasserende, fordi de viser kærlighed i det offentlige rum. Det kan være, at de har gået hånd i hånd med deres kæreste eller udvekslet kys eller kram. Hverdagshandlinger for det gennemsnitlige heteroseksuelle menneske i Danmark.

Kan du forestille dig, hvordan det er, konstant at skulle overveje, om du kan vise kærlighed til din partner uden at risikere råb, spyt eller slag? Hvis du er LGBT+ person, ved jeg, at du kan.

Af sammen årsag er der rigtig mange LGBT+ personer, der simpelthen vælger ikke at vise følelser offentligt. De pakker en del af dem selv og deres liv sammen, når de bevæger sig ud. Fordi de er bange for deres sikkerhed. Det er ikke en side af Danmark jeg er stolt af. Og det er langt fra den ligestilling og det LGBT-paradis, vi bryster os af.

Hverdagsdiskrimination er ulovligt

Diskrimination på baggrund af seksuel orientering er ulovligt i Danmark. Uanset, hvem du forelsker dig i, har du ret til lige behandling på arbejdspladsen, på din uddannelse og i supermarkedet. Diskrimineres du på grund af din seksuelle orientering eller kønsidentitet er det strafbart.

Når du bevæger dig ud på gaden, bliver diskrimination ikke mere lovligt. Hadefulde ytringer er ulovlige. Uanset om de sker i det offentlige rum, på arbejdspladsen eller i private hjem. Og de kan straffes ved lov.

Men er det mere end ord, der ryger efter mig og min kæreste på gaden, er det helt andre paragraffer, der kommer i brug. Jeg kender mange, som har oplevet at blive spyttet på, på åben gade. Hvad den snæversynede spytteentusiast typisk ikke ved er, at politiet anser det, at spytte på nogen, som en voldshandling. Hvis du spytter på mig og min kæreste, fordi vi er bøsser, gør du dig skyldig i en hadforbrydelse. Bliver du spyttet på, på grund af din seksuelle orientering, skal du anmelde det som hadforbrydelse.

Priden er slut, men kampen fortsætter

I midten af august dansede tusindvis af festglade mennesker igennem gaderne til Copenhagen Pride. Vi fejrede mangfoldigheden og retten til at elske og være sammen med dem, man har lyst til. Homoseksuelle, biseksuelle, queers, transpersoner og mange flere gik gennem byen under regnbueflagene for at markere retten til at være den man er.

Nu er priden slut, men det er kampen ikke.

At kunne elske hinanden og stå ved sin kærlighed uden at blive mødt med diskrimination er en menneskeret. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt at folk ikke tør give hinanden et kram eller et kys i det offentlige rum, fordi de er bange for forbipasserendes reaktioner.

I LGBT Danmark har vi været kampklar siden 1948. Vi opgiver aldrig kampen for retten til at elske dem, vi vil – og vise det på lige fod med alle andre.