Nye diskriminerende lovforslag i Litauen

Det litauiske parlament behandlede i sidste uge to lovforslag der forbyder enhver promovering af homoseksuelle forhold på offentlige steder samt gør det muligt at straffe organisationer, der arbejder for homoseksuelles rettigheder.

Copyright: ILGA-Europe.

I juli måned forbød parlamentet at informere om homoseksualitet i alle landets skoler og på offentlige steder – en lov, der træder i kraft i januar 2010. Nu forsøger parlamentet at tage skridtet videre mod helt at forbyde homoseksualitet. De nye lovforslag indebærer bl.a. at organisationer, der åbent arbejder for fremme af homoseksuelles rettigheder, kriminaliseres og må lukke. Ligeledes vil det blive strafbart at udgive magasiner for homoseksuelle.

”Et tilbageskridt af dimensioner. Litauen viser virkelig, at de med de her lovforslag er parat til at rulle udviklingen et par århundreder tilbage. Det er en dybt bekymrende udvikling, som må bremses inden det går for vidt, ” udtaler LBL-Ungdoms (Landsforeningen for Bøsser og Lesbiskes ungdomsafdeling) formand Kirstine Østergaard Andersen, og fortsætter: ”Det bekymrer os meget, at unge i de litauiske skoler tilbageholdes information af så vital karakter for deres personlige udvikling. Det her giver dem et klart signal om, at homoseksualitet er forkert. At tabuisere det mindsker ikke antallet af homoseksuelle, men fremmer udelukkende uvidenhed, diskrimination og intolerance.”

Mange organisationer lægger pres på Litauens parlament, heriblandt Europaparlamentets Intergroup, ILGA-Europe og Amnesty International. Sidstnævnte forsøger at få den danske udenrigsminister Per Stig Møller til at tage sagen op i EU.

Af konkrete happenings for at øge presset på Litauen kan nævnes ”Human Arrow”-projektet: Lørdag den 19. september vil der på Rådhuspladsen kl. 17:15 blive dannet en menneske-pil, der peger mod Litauen. Tidligere har Pangea, LBLs internationale gruppe, sat fokus på forholdene i Litauen under Outgames og gruppen har planer om at deltage i Baltic Pride i Vilnius i 2010.

LBL-Ungdom opfordrer alle til at støtte initiativerne!

For yderligere kontakt:
Kirstine Østergaard Andersen
kirstine(at)lgbt.dk

For yderligere information:
ILGA Europe: http://www.ilga-europe.org/europe/guide/country_by_country/lithuania/lithuania_and_the_law_against_propaganda_of_homosexuality_and_bisexuality og http://www.ilga-europe.org/europe/guide/country_by_country/lithuania/lithuania_and_the_law_against_propaganda_of_homosexuality_and_bisexuality/briefing_note_from_ilga_europe_september_2009
IGLYO: http://www.iglyo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=34

By: LBL-Ungdom