Ligestilling under konstruktion

IDAHO 2010: Ligestilling (stadig) under konstruktion…

Den 17. maj er International Day Against Homophobia, Biphobia & Transphobia (fork. IDAHO). En dag, hvor det er muligt at sætte fokus på homofobi, bifobi og transfobi såvel i internationalt perspektiv som i nationalt. Her er chancen for at skabe opmærksomhed samt diskussion i hele verden – også i lille Danmark.

LGBT Ungdom (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners ungdomsafdeling) står for den danske markering i København sammen med bl.a. Pangea (CPH International LGBTIQ Network), BLUS (Københavns Studenterorganisation for LGBTQ-personer) og Amnesty.

Årets event i København med titlen ”Ligestilling under konstruktion” finder sted på Rådhuspladsen ml. 14 og 17 mandag den 17. maj og byder bl.a. på en fotoudstilling med LGBT-personer, en underskriftsvæg og et menneske-bibliotek, hvor man kan låne en L, G, B eller T (=lesbisk, bøsse, biseksuel eller transperson). Amnesty deltager desuden med deres erfaringer fra Baltic Pride forrige uge i Litauen.

Se mere til eventen på facebook under gruppen ”IDAHO 2010 i Danmark” eller under eventen ”Ligestilling under konstruktion”.

“På trods af, at vi lovgivningsmæssigt bevæger os i den rigtige retning, er vi ikke i mål endnu. Der er eksempelvis stadig mange, der oplever hadforbrydelser begået på baggrund af seksualitet eller kønsidentitet,” udtaler Martin Spangsbro-Pedersen fra LGBT Ungdoms IDAHO-eventteam, og fortsætter: “I udlandet er det helt horribelt. Prides bliver forsøgt aflyst rundt om i verden og LGBT-personers samle- og ytringsfrihed tilsidesættes. Baltic Pride i Litauen er kun et af de nyere eksempler. Særligt i henhold til verden omkring os har vi et stort ansvar for at kommentere de uretfærdigheder, LGBT-personer udsættes for.”

Formålet med markeringen er såvel information, men også synliggørelse. Det at leve åbent som homo er efterhånden accepteret af mange, men den accept er der længere vej til for de biseksuelle – og milevidt for transpersonerne. Det er håbet, at mødet med de frivillige homo-, bi- og transpersoner på Rådhuspladsen af de forbipasserende vil mane et par fordomme i jorden eller to.

Martin Spangsbro-Pedersen supplerer: “ Det er i LGBT Ungdom blevet en nødvendighed og en tradition, at fokusere på IDAHO-dagen den 17. maj. Vi håber, at vi med denne markering kan gøre folk klogere på de omstændigheder, LGBT-personer lever under. Der er stadig lang vej endnu i kampen for ligestilling for LGBT-personer – selv i lille Danmark.”

Tjek www.idaho.lgbt.dk for flere informationer.

By: Martin Spangsbro-Pedersen