LGBT-ordbog ser dagens lys

Hvordan er man panromantisk? Hvad betyder MtK og KtM? Hvordan kommer bifobi til udtryk? Hvad betyder cisnormativitet? Hvornår er man homosocial? Alt dette og meget mere kan du nu finde ud af ved at slå op i LGBT Danmarks nye ordbog!

215 begreber knyttet til kønsidentitet og seksuel orientering er samlet og forklaret i ordbogen, der ligger frit tilgængelig for alle interesserede på LGBT Danmark, landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners hjemmeside – www.lgbt.dk.

Offentliggørelsen af ordbogen ligger lige før uge 6 (sex), hvor der – takket være Sex & Samfunds kampagne – på mange skoler i hele landet vil være særlig opmærksomhed på lgbt-emner. Her kan ordbogen forhåbentlig være til stor hjælp og inspiration.

Ordbogens tilblivelse kommer sig af, at der er behov for en fælles forståelse af ord og begreber inden for lgbt-området (lgbt = lesbian, gay, bisexual, transgender. På dansk: lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner). I ordbogen findes der begreber, som ikke er alment kendte og andre, som ofte bruges med forskellig eller med forkert betydning, og for at lette forståelsen og mindske risikoen for misforståelser, har vi udarbejdet dette opslagsværk.

Vi har gennem en årrække arbejdet med bl.a. rådgivning, information og undervisning, og her oplever vi, at det er vigtigt at kende de mest præcise betydninger af forskellige begreber. Samtidig er begrebsområdet vedr. kønsidentitet og seksuel orientering i særdeles hurtig udvikling, og der dukker hurtigt nye lgbt-relevante begreber op, hvilket gør nødvendigheden af en samlet fortegnelse vigtig.

Til denne første udgave har vi haft hjælp fra mange om betydningen af hvert begreb, så det er en særdeles gennemarbejdet ordbog, der nu bliver offentliggjort. Det betyder ikke nødvendigvis, at begreberne og betydningen af dem er mejslet i sten, da processen tydeligt har vist, at der kan være forskellige opfattelser.

I ordbogen formulerer vi os på en måde, som så vidt muligt rummer eventuelle uenigheder og kan danne bro mellem dem.

Ordbogen kan med fordel benyttes af undervisere, journalister, sundhedspersonale, rådgivere, jurister, forskere og studerende, men henvender sig til alle, der interesserer sig for kønsidentitet og seksuel orientering. Det er vores håb, at ordbogen kan bidrage med større forståelse og viden på området.

Ordbogen kan findes her: www.lgbt.dk/2887/

For mere information:
Vivi Jelstrup, vivi(at)lgbt.dk og Martin Spangsbro-Pedersen, msp(at)lgbt.dk.