Homo Bipolis

Tegneserie striben Homo Bipolis er skabt af Lisbeth Fruensgaard. Her kan du læse lidt om hendes tanker med striben, og hvor hun har hentet inspiration fra.

 

Lidt om mig selv

Jeg er en kvinde på 47 år, har i mange år læst tegneserier og tegner selv ind i mellem. Elsker sort kaffe og sort humor. At lave og spise god mad i venners lag. Passer min have når vejret er til det. Arbejder i sundhedsvæsenet. Bor i København.

Hvad var dine tanker bag striberne?

Jeg har i perioder kommet regelmæssigt i LGBT-miljøet, dels gennem Bi-gruppen, dels gennem Homo med Forsinkelse. Var en kort overgang med i PAN-bladets redaktionsgruppe. Jeg mødte mange spændende og søde mennesker i begge grupper. Og jeg har ofte hørt LGBT-personer fortælle om de fordomme med mere, som de har mødt i hetero-miljøet, overfor de forskellige grupper indenfor LGBT-miljøet. Vi kan alle enes om, at homofobi og lignende er so last century.

Og så oplevede jeg ind i mellem, at der internt i LGBT-miljøet også florerer fordomme mod andre LGBT-grupper. Jeg mødte en udbredt skepsis blandt de lesbiske overfor biseksuelle. Man er ikke sprunget ordentligt ud, man er uinteressant som potentiel kæreste. Nogle synes, at de feminine lesbiske ikke er rigtige lesbiske. Der er fordomme blandt dem som lever i monogame forhold, overfor dem der lever polyamourøst. Homoer og bier har måske fordomme overfor transpersoner. Det gik op for mig, at vi internt i miljøet til tider behandler hinanden lige så fordomsfuldt som vi klager over, at heteroerne behandler os. Jeg blev ret provokeret over, at der fandtes så mange fordomme og dobbeltmoral internt i et miljø, som højlydt forlanger det omgivende samfunds solidaritet og forståelse. Og nogle gange støder jeg bare på ting. som er morsomme og pudseløjerlige. Og besluttede at omsætte det til satiriske tegninger.

Hvor finder du inspiration fra til dem?

De fleste af mine striber er direkte inspireret af virkelige hændelser som jeg selv eller folk jeg har mødt, har oplevet. Jeg har mødt en feminin lesbisk som på en homobar fik at vide, at hun ikke lignede en lesbisk, fordi hun bar kjole. Jeg har i PAN-bladets redaktion hørt om en kvinde som efter at have levet lesbisk i en årrække, forelskede sig i en mand og flyttede sammen med ham. Hun ønskede ikke at stille op til interview, for hvad ville hendes lesbiske veninder sige? Masser af lesbiske har stillet op til interview og fortalt deres glade spring-ud historie. Jeg har hørt om lesbiske fetich-plakater. som blev revet ned i Kvindehusets café. Jeg har på Femø hørt folk tale om at det ydre intet betyder, kun det indre. De samme mennesker kiggede sultent på de unge smukke sild.

Hvilke reaktioner har du fået på striberne

Når jeg har vist dem til venner og bekendte i bigruppen, har man grinet og sagt, at ja, sådan er det. Men da jeg forsøgte at få PAN-bladet til at trykke dem, blev det afvist med begrundelsen af nogle følte sig stødt af dem. Så reaktionerne har været blandede.

Vil vi se mere af den slags fra dig i fremtiden?

Ja, det vil I. Men det vil nok være i perioder.

Lisbeth

Homo Bipolils - Spring ud

Homo Bipolils - Lille spejl pa vaeggen der

Homo Bipolils - Hate crime

Homo Bipolils - Et spoergsmaal om stil

Homo Bipolils - Braekfornemmelser

Homo Bipolils - Bigruppen