For skoler

Er du underviser, sundhedsperson, rådgiver, jurist, journalist, forsker eller studerende? Og skal du undersøge eller videregive informationer om enkeltpersoners kønsidentitet eller seksuelle orientering? Eller bare tale med andre om disse emner? Så har vi her samlet en række materialer, der vil være relevante for dig.

LGBT-bøger for skoler

LGBT Danmarks bibliotek har bl.a. udarbejdet en liste med anbefalet lgbt-skønlitteratur på dansk til elever i folkeskoles ældste klasser og gymnasiet. Listen, der er en fortegnelse over de allerbedste bøger på dansk om henholdsvis L, G, B og T, rummer:

  • 12 bøger om lesbiske
  • 15 bøger om bøsser
  • 11 bøger om biseksuelle
  • 8 om transkønnede

LGBT ordbog

LGBT-OrdbogDu kan også forberede dig på opgaven ved hjælp af LGBT-ordbogen.

Ordbogen er udarbejdet af LGBT Danmark og den beskriver og forklarer en lang række af de begreber, som findes på lgbt-området: LGBT ordbog

Hvad er forskellen på seksualitet og kønsidentitet? Kan man vælge at blive heteroseksuel? Er biseksuelle bare forvirrede? Kan man altid se på folk, om de er homoseksuelle? Og hvad betyder det egentlig, hvis din bedste ven springer ud som transkønnet?

Filmen “Retten til at være den du er” giver et nutidigt billede af seksualitet og kønsidentitet gennem eksistentielle spørgsmål og refleksioner omkring det at være bøsse, lesbisk, biseksuel, heteroseksuel og/eller transkønnet. Skuespiller Hella Joof guider dig elegant gennem væsentlige emner som forelskelse, identitet, selvværd og accept. Filmen er nærværende og skarp, og den vil give dig stof til eftertanke – uanset hvor gammel du er.

LGBT Danmarks ungdomsafdeling, LGBT+ Ungdom, som er for unge under 25 år, har en række tilbud til både elever og lærere på landets skoler, der ønsker at vide mere om seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og om at være lgbt+ person. Du kan se dem alle på LGBT+ Ungdoms egen hjemmeside, men herunder er 2 direkte links:

  • Skoletjenesten: Skoletjenesten er LGBT+ Ungdoms undervisningskorps af unge frivillige, som tager ud på folkeskoler i hele landet. Vi underviser i normkritik med udgangspunkt i lgbt-området. Vi giver her eleverne et mere nuanceret syn på køn og seksualitet for at skabe mindre mobning og bedre trivsel.
  • FAQ: Er du skoleelev eller studerende, og ved at lave en opgave omkring lgbt+ forhold eller lgbt+ personer, kan vi anbefale dig at tjekke LGBT+ Ungdoms FAQ ud – her finder du ordforklaringer, svar på hyppigt stillede spørgsmål samt en række links og artikler.

LGBT Danmark tilbyder et gratis undervisningsmateriale, der henvender sig til udskolingstrinnet i grundskolen. Materialet er støttet med midler fra Undervisningsministeriet og Det Danske Filminstitut.

LARM står for ligestilling, anerkendelse, rettigheder og medborgerskab – gennemgribende begreber for materialet, der lægger op til elevernes egen stillingtagen og deltagelse i samfundet og deres nærdemokrati på skolen og i lokalområdet.

Centralt i materialet står fire animationsvideoer, hvoraf tre af dem udgør billedsiden af virkelige historier. To af dem er fortalt af unge fra AURA og den tredje er fortalt af en ung, der er tilknyttet Sabaah. Den fjerde animationsfilm fortæller om normer og rettigheder på samfundsniveau.

Ud fra filmene arbejder eleverne dels med analyser samt med at udarbejde egne rettighedskampagner.

Du kan finde materialet på larmlgbt.dk.

Har du spørgsmål til materialet er du velkommen til at kontakte projektleder, Andreas Beck Kronborg via mail.