Der er behov for handling nu!

Selvom om der er opnået politiske fremskridt på LGBT-området inden for EU, er hadforbrydelser, diskrimination og manglende beskyttelse dagligdag i mange lande.

80 procent af LGBT-personer tør ikke holde deres partner i hånden i det offentlige rum. Over 70 procent anmelder ikke hadforbrydelser til politiet. 2 ud af 3 oplever, at kolleger har en negativ attitude over for dem på arbejdspladsen.

”Hvorfor skal nogle være bange for at fortælle mandag morgen, hvem de var i biografen med søndag aften. Forestil dig, hvad denne frygt betyder for muligheden for at leve et tilfredsstillende liv. Det er meget problematisk, og jeg ønsker, at ingen skal opleve dette, sagde Ulrike Lunacek den østrigske næstformand for Europa-Parlamentet og Medformand for Europa-Parlamentets gruppe for LGBT rettigheder
.

Julia Ehrt, der er direktør af Transgender Europe, påpegede, at kun tre lande tillader transkønnede frit at skifte juridisk køn. Danmark er det ene af de lande. Men inden for EU-landenes sundhedssystemer anses transkønnede som patienter.

”Det gælder også i Danmark, hvor behandling begrænset, ufleksibelt, tager årevis og ikke tager transkønnedes behov med ind i deres overvejelser,” sagde hun.

Handling nu!
Listen over problemer er lang, hvorfor der er behov for handling nu. Så kontant var beskeden fra flere af de paneldeltagere, som talte ved LGBTs minikonference om LGBT-rettigheder i Europa. Konferencen, der fandt sted på Christiansborg, var en forløber for det fjerde IDAHO-Forum om bekæmpelse af diskrimination af LGBTI-personer, som den danske regering for første gang er vært for.

” Der er gode nyheder inden for dette område, men jeg har alligevel en del bekymringer, sagde Ben Baks, der til daglig rådgiver det hollandske regering EU-formandskab i LGBT-anliggender. ”Jeg er tilfreds med de mange politiske anbefalinger på området, men tiden er kommet til at sætte handling bag ord. Hvordan kan det være, at kun få stater tager LBGT-området op på et EU-niveau. Vi skal institutionalisere Europarådets anbefalinger og gøre dem bæredygtige,” sagde han.

På konferencen var der også deltagelse fra Danmarks største parti Socialdemokratiet. Yildiz Akdogan, som er meget engageret i LGBT-spørgsmålet, var vært på dagen.

”Lige nu er vi vidner til en mere konservativ måde at se på menneskers seksuelle orientering, og der findes stadigvæk religiøse og politiske ledere, der omtaler LGBT-personer som abnorme eller imod naturens orden. Jeg håber, at denne konference vil adressere svar på problemerne i verden, fordi det er ikke nok bare at tale. Der er også brug for seriøse initiativer og handling.”

Lys i mørket
Malta på trods af en af meget stærke religiøse rødder en de få EU-stater, der sammen med Holland og England, sætter fokus på problemerne inden for EU. Og landet har inden for de sidste par år gennemført mere anti-diskriminationslovgivning end nogle andre europæiske lande.

”Vi er ikke kommet sovende til vores resultater. Noget af det første jeg gjorde var at oprette et LGBTIQ råd. Dette var et meget vigtigt skridt, fordi det tillader os, at diskutere lovgivning og politik direkte med eksperterne i feltet. Samtidig sikrer det også, at regeringens politik inden for seksuel orientering og kønsidentitet er i tråd med LGBTIQ civilsamfundet,” sagde Maltas minister for social dialog, forbrugeranliggender og civile rettigheder, Helena Dalli.

Konferencen fortsætter onsdag og torsdag på hotel Admiral og leder op til den internationale dag mod homo-, trans- og bifobi 17. maj.