Amnesty International får Årets Laks

Amnesty International modtager lørdag den 21. august en pris som anerkendelse for arbejdet med at skabe opmærksomhed om de voldsomme krænkelser af LGBT-personers (homoseksuelles, biseksuelles og transpersoners) rettigheder der sker i Uganda.

Prisen er ”Årets Laks” som uddeles af LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, til en person eller organisation som “svømmer mod strømmen”. Prisen overrækkes som en del af Copenhagen Pride.

“Amnesty har sat fokus på Uganda, hvor basale menneskerettigheder bliver krænket i en “anti-homoseksualitetslov” der i værste fald kan medføre dødsstraf for homoseksuelle” udtaler Hans Christian Seidelin, Landsforperson i LGBT Danmark. “Loven som lige nu er til behandling i Ugandas parlament er et frygteligt slag for homoseksuelles, biseksuelles og transpersoners kamp for accept i et land der i forvejen er gennemsyret af diskrimination og intolerance”.

LGBT-rettigheder er menneskerettigheder

Amnesty Internationals arbejde for menneskerettigheder i hele verden gennem snart 50 år er anerkendt med utallige hædersbevisninger – og nu altså også en laks fra danske homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner. “Laksen” kommer på den måde til sin ret som en pris der gives til en organisation eller person der svømmer mod strømmen. “Amnesty signalerer med sit arbejde i Uganda at LGBT-rettigheder ikke er lig med særbehandling eller undtagelser. LGBT-rettigheder er menneskerettigheder. Det er et standpunkt som selv i Europa har svært ved at finde rod” fortæller Hans Christian Seidelin med henvisning til Landsforeningens og Amnestys arbejde med at støtte Baltic Pride i Litauen, et land meget tættere på Danmark, men med samme type lovgivning der kriminaliserer homoseksualitet – i direkte strid med europæiske menneskerettigheder.

Også de seneste to år er LGBT Danmarks “laks” gået til personer der arbejder med menneskerettigheder i internationalt regi. I 2008 modtog Morten Kjærum, direktør for EU-agenturet for grundlæggende rettigheder og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder prisen, og i 2009 gik laksen til den hollandske EU-politiker Sophie in t’Velt.

Prisen modtages af kampagneleder i Amnesty International, Helle Jacobsen som del af Copenhagen Pride. Overrækkelsen finder sted på Københavns Rådhusplads lørdag den 21. august 2010 kl 17.00.

For yderligere oplysninger

Landsforperson i LGBT Danmark Hans Christian Seidelin på hcs(at)lgbt.dk.

International talsperson i LGBT Danmark Steffen Jensen på steffen(at)lgbt.dk.

Helle Jacobsen, kampagneleder for Amnesty Internationals antidiskriminationskampagne på hjacobsen(at)amnesty.dk.

Fakta

Årets Laks er blevet uddelt hvert år siden 2003. Prisoverrækkelsen finder sted ved Copenhagen Pride. Tidligere modtagere inkluderer daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, biskop Kjeld Holm og Morten Kjærum, direktør for EU-agenturet for grundlæggende rettigheder
By: Mikkel Dresler