Transpersoner udsættes for unødvendigt lange behandlingsforløb

Når transpersoner møder sundhedssystemet, ender de ofte i langstrakte behandlingsforløb, der fører til mistrivsel og selvmedicinering. LGBT Danmark har gennemgået transpersoners vej gennem det danske sundhedssystem i ny rapport.

En lang række ændringer er nødvendige for sikre en ordenligt behandling af transpersoner i sundhedsvæsenet. Som systemet er skruet sammen i dag, oplever transpersoner, at adgangen til sundhedsydelser er overreguleret. Konsekvenserne er er blandt andet unødvendigt langvarige og unødvendigt centraliserede behandlingsforløb. Det fører til dårlig trivsel og øget selvmedicinering blandt transkønnede. Med denne gennemgang af transpersoners vej gennem sundhedssystemet, ønsker LGBT Danmark at sætte fokus på de områder, som bør forbedres.

Rapporten kommer med en række anbefalinger. LGBT Danmark opfordrer derfor til, at sundhedsloven, specialevejledningen, ventetidsgarantien og vejledning om om udredning og behandling af transkønnede

“Hele sundhedsområdet er gennemreguleret, men for transpersoners adgang til sundhedsydelser findes en række særlige bestemmelser, som skaber forhindringer. Helt konkret vil vi blandt andet have lettere adgang til kønshormonbehandling, brystkirurgi og anden behandling for transpersoner ikke er højt speciale. Vi ønsker også, at kønsmodificerende behandling bliver omfattet af behandlingsgarantien, hvilket ikke er tilfældet i dag,” udtaler Linda Thor Pedersen, transpolitisk talsperson for LGBT Danmark.

Læs rapporten ‘Transpersoners adgang til sundhedsydelser‘.

Rapportens anbefalinger er baseret på LGBT Danmarks vedtagne transpolitik.